COURSING, DOGFRISBEE, FLYBALL A DALŠÍ

Coursing je pro nás zatím velká neznámá. Máme za sebou první dvě akce, Rosi už pochopila ideu střapce a běhá opravdu rychle, občas v prudké zatáčce ho ještě ztratí, ale snaží se jako vždy naplno. Každopádně dobudoucna bude tento sport jako vedlejší možnost vybití energie. 

Coursing je simulací lovu psa na zajíce. Zajícem je v tomto případě návnada v podobě kůže nebo igelitového střapce na tenkém lanku tažená speciálním zařízením zvaným naviják. Neumí kličkovat stejně jako zajíc, ale změny směru přes kladky motivují psa k lovu, ukazují jeho schopnost orientace, stejně tak jako obratnost, rychlost a spolupráci s dalším psem. V neposlední řadě i konečné ulovení návnady je hodnoceno.

 převzato a více info zde: https://www.coursingy.cz/

Dogfrisbee je velmi zajímavý a zábavný sport, absolvovali jsme zatím jeden celodenní intenzivní trénink. Musím však říci, že pro Sheltie není moc vhodný, Rosi nerada vyskakuje do výšky za Frisbee a raději ho nechá spandout na zem. Celkově ale byla pro talíř zapálená, možná časem a tréninkem by zvládla i tuto disciplínu :-)

na této stránce najdete základní figury, hody apod. : https://www.discdog.cz/dogfrisbee

Flyball je sport i zábava pro temperamentní psy všech plemen. Utkávají se v něm dvě čtyřčlenná družstva na dvou stejných flyballových dráhách. Každá dráha se skládá ze čtyř stejných skokových překážek a flyballového boxu, který vystřeluje míček.
Na povel psovoda vyběhne pes na dráhu, překoná čtyři skokové překážky, naskočí na desku boxu (provede tzv. plaveckou otočku) – tím spustí mechaniku, chytí vystřelený míček a aportuje ho zpět přes překážky k psovodovi.

V okamžiku, kdy první pes z družstva protne cílovou čáru, vybíhá další pes. Vítězí družstvo, které má jako první v cíli všechny čtyři psy (a míčky).  Závody družstev bývají velmi napínavé a právě v těchto okamžicích se flyball stává nefalšovaným adrenalinovým sportem. Prozatím v Ostravě se nenašlo dostatek dvojic na utvoření týmu, ale pracujeme na tom :)

Převzato částečně ze stránky a více info na: https://www.flyball.cz/